Derfor bør flere skrive testament

Å skrive testament handler om mer enn fordeling av verdier. – Et testament er en mulighet til å gjøre gode valg som gjelder alt fra digitale familieminner til hunden din, sier advokat Trude Sem Langfeldt.

Illustrasjonsfoto av tre generasjoner i en familie som er samlet i sofaen

En svært liten andel av den norske befolkningen, faktisk kun én av ti, har skrevet testament. Personer som ikke har testament vil få arven sin fordelt etter lovens ordning, forteller Justify-advokat Sem Langfeldt.

– Det er ingenting i veien med å la arveloven stå for fordelingen, men det passer ikke for alle. Et testament gir god oversikt over det du etterlater deg, det kan forhindre vanskelige konflikter og avklarer også viktige spørsmål som ikke har direkte forbindelse til dine økonomiske verdier.

Advokaten trekker frem fem punkter til hvorfor flere bør sette opp et digitalt testament:

1. Samboere arver ikke hverandre

Tall fra SSB viser at andelen samboere i Norge er nær 30 prosent, og at økningen de siste årene er størst blant personer over 30 år. Slik loven er i dag bør samboere ha noen viktige dokumenter på plass: Samboerkontrakt, livsforsikring og testament.

Alt dette kan du lese mer om i denne artikkelen, men få med deg det viktigste først som sist:  

  • Samboere uten felles barn arver ingenting av hverandre.
  • Samboere med felles barn arver litt av hverandre.

– Skriver du testament, kan du ta valg for friarven din som sørger for at en samboer får verdier til for eksempel å sitte med boligen og andre utgifter han eller hun må ta alene, sier Sem Langfeldt.

For at noe skal kunne trekkes fra i arveoppgjøret, er det en forutsetning at mottakeren får beskjed om at det du gir er forskudd på arv – les mer om dette litt lenger ned i artikkelen.

2. Du kan bestemme over egen friarv

Når du setter opp et testament hos Justify, får du en god oversikt over hvordan arven blir fordelt dersom det skulle ha blitt gjort i dag.

– Oversikten inneholder både det vi kaller pliktarv, som er det arvinger etter loven har krav på når noen dør, og friarv, som er det du selv kan bestemme over og disponere fritt i et testament.

Den nye arveloven som kom i 2021 gjør at man står friere til å bestemme hvem som skal overta hva i et testament, for eksempel at en bestemt arving skal overta huset eller hytta.

Noen velger også å gi bort litt av friarven sin som en testamentarisk gave til en organisasjon.

Se hvem som er dine arvinger og få oversikt med vår digitale veiviser.

3. Et testament lar deg ta viktige beslutninger selv

I tillegg til fordeling av verdier, kan du i et testament ta stilling til andre spørsmål som er viktige for deg. Dette gjelder for eksempel:

  • Skal noen få prioritet til å overta familiehytta?
  • Hvem skal overta ansvaret for kjæledyrene dine?
  • Skal noen av verdiene dine gis som særeie?
  • Hvis du har mindreårige barn, hvem vil du skal overta foreldreansvaret? Og – er det noen du absolutt ikke mener bør få dette ansvaret?
  • Ønsker du å gi noe til et veldedig formål?
  • Hva skal skje med ditt digitale liv?

– Vi veileder folk gjennom en rekke slike viktige spørsmål som er tilpasset den enkeltes arvesituasjon, og passer på at alt som står i testamentet følger loven, sier Sem Langfeldt.

Her kan du lese mer om forvaltning av arv til barn og arvinger under 25 år.

4. Du kan forhindre konflikter mellom folk du er glad i

Det er ikke uvanlig at det oppstår mindre og større konflikter mellom arvinger i et arveoppgjør. Måten arveoppgjøret gjennomføres på kan bidra til å senke risikoen for konflikt, sier Justify sin advokat:

– Ønsket om å forhindre konflikter er nok en av de viktigste årsakene til at folk velger å skrive testament. Både i enkel og mer komplekse arvesituasjoner kan et oppdatert og gyldig testament være til god hjelp for dem som skal gjennomføre arveoppgjøret.  

Justify gir også veiledning til arvinger om hvordan de kommer i gang med arveoppgjøret.

5. Du kan skrive en siste hilsen

I Justify sine testament har vi laget rom for å legge inn personlige meldinger til etterlatte. Disse ordene vil bli trygt lagret sammen med resten av testamentet, som vil bli formidlet etter din død.

– Vi vil at det skal være trygt og enkelt for folk å gjøre gode valg for fremtiden. Derfor blir alt kvalitetssikret av advokat, samtidig som det alltid er enkelt å gjøre oppdateringer hvis noe endrer seg. Eller hvis du rett og slett ombestemmer deg, sier Sem Langfeldt.

Bestem over din arv med et testament

Med Justify er det enkelt å få på plass et gyldig testament. Vi lagrer dokumentene trygt og deler testamentet med arvingene etter din død.

Les mer om testament

Flere artikler

2024-08-12
Er ektepakt aktuelt for oss?

Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.

2024-08-09
Dette bør du tenke gjennom før du velger å sitte i uskiftet bo

Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.

2024-08-09
Skifte eller uskifte – hva bør jeg tenke over?

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?