Foto: Jonathan Leppan, via Unsplash

Hvorfor samboere bør ha testament

En samboerkontrakt er ikke nok for å sikre den gjenlevende hvis en av dere dør. Med et testament kan dere gjøre hverandre til arvinger.

Samboere uten felles barn arver ingenting

Har dere ikke felles barn arver dere ikke noe etter hverandre. Har man ikke livsarvinger vil arven gå til foreldre, og om disse ikke lever lenger, til søsken. Dersom avdøde kun har fjerne slektninger som er gjenlevende, vil staten videre fordele arven til frivillige organisasjoner.

Mange vil nok heller ønske å tilgodese sin samboer dersom man skulle falle bort. Det er derfor viktig å opprette et testament hvis man ønsker å overstyre arveloven og tildele arv til hverandre.

Et lykkelig samboerpar

Arv og testament

Med Justify er det enkelt å få på plass et gyldig testament. Vi lagrer dokumentene trygt og deler testamentet med arvingene etter din død.

Start på ditt testament

Har man felles barn arver man litt av hverandre

Samboere med felles barn har en arverett på opptil 4G, som utgjør pr dags dato rett over 400 000 kr.

Selv om samboere med felles barn nå arver noe av hverandre, vil for mange ikke fire ganger grunnbeløpet være nok til at den gjenlevende parten kan sitte med boligen og andre utgifter man nå må ta alene. Denne summen kan heldigvis justeres i et testament.

I et testament har man pliktarv og friarv. Pliktarven er den delen av arven barna har krav på og den kan begrenses til 15G som i dag er på ca 1,5 mill kr pr barn. Det resterende er friarv og det kan man gjøre egne valg for i et testament, som feks å tildele alt eller deler av det til samboeren.

Oppretter man derimot ikke et testament vil friarven automatisk gå til livsarvingene (barn eller barnebarn).

Trenger man en livsforsikring dersom man har testament?

En livsforsikring er lurt å ha i tillegg til testament fordi man ikke vet med sikkerhet hvilke verdier en vil etterlate seg ved død. Livsforsikringen vil i tillegg holdes utenfor arveoppgjøret og samboeren din vil derfor være garantert den summen du har valgt, uavhengig av pliktarven til dine eventuelle livsarvinger.

Det er viktig å huske på at man aktivt må oppnevne samboeren som begunstiget til forsikringsselskapet.

Testament er lurt å ha uansett om man har livsforsikring eller ikke . Ved å gjøre din samboer til arving i et testament, vil du unngå at samboeren må forhandle med andre arvinger for å få overta bolig og andre eiendeler.

Vi har gjort det lett å lage testament selv

Med et digitalt testament hos Justify kan du sette opp dine ønsker og sikre dine nærmeste. Du kan enkelt logge deg inn med BankID og se en simulering av din arvefordeling i vår arvesimulator. Det er uforpliktende og gratis å prøve tjenesten.

Du vil bli veiledet gjennom de relevante valgene, slik at du slipper å være i tvil om hvordan testamentet bør settes opp og formuleres.

Når du har foretatt dine valg, vil testamentet bli kvalitetssikret av advokat.
Dokumentet ditt vil alltid være tilgjengelig for deg på Min side, hvor du også kan endre eller oppdatere dine ønsker om det blir aktuelt.

Testamentet vil være trygt lagret hos Justify. Og skulle det utenkelige skje, vil aktuelle personer bli kontaktet og gitt tilgang til dine dokumenter.