Hvorfor samboere bør ha testament

En samboerkontrakt er ikke nok for å sikre den gjenlevende hvis en av dere dør. Med et testament kan dere gjøre hverandre til arvinger.

Illustrasjonsfoto av et ungt par som går tur langs sjøen

Samboere uten felles barn arver ingenting

Har dere ikke felles barn arver dere ikke noe etter hverandre. Har man ikke livsarvinger vil arven gå til foreldre, og om disse ikke lever lenger, til søsken. Dersom avdøde kun har fjerne slektninger som er gjenlevende, vil staten videre fordele arven til frivillige organisasjoner.

Mange vil nok heller ønske å tilgodese sin samboer dersom man skulle falle bort. Det er derfor viktig å opprette et testament hvis man ønsker å overstyre arveloven og tildele arv til hverandre.

Samboere med felles barn arver litt av hverandre

Samboere med felles barn har en arverett på opptil 4G, som utgjør pr dags dato rett over 400 000 kr.

Selv om samboere med felles barn nå arver noe av hverandre, vil for mange ikke fire ganger grunnbeløpet være nok til at den gjenlevende parten kan sitte med boligen og andre utgifter man nå må ta alene. Denne summen kan heldigvis justeres i et testament.

I et testament har man pliktarv og friarv. Pliktarven er den delen av arven barna har krav på og den kan begrenses til 15G som i dag er på ca 1,5 mill kr pr barn. Det resterende er friarv og det kan man gjøre egne valg for i et testament, som feks å tildele alt eller deler av det til samboeren.

Oppretter man derimot ikke et testament vil friarven automatisk gå til livsarvingene (barn eller barnebarn).

– Trenger vi livsforsikring hvis vi har testament?

En livsforsikring er lurt å ha i tillegg til testament fordi man ikke vet med sikkerhet hvilke verdier en vil etterlate seg ved død. Livsforsikringen vil i tillegg holdes utenfor arveoppgjøret og samboeren din vil derfor være garantert den summen du har valgt, uavhengig av pliktarven til dine eventuelle livsarvinger.

Det er viktig å huske på at man aktivt må oppnevne samboeren som begunstiget til forsikringsselskapet.

Testament er lurt å ha uansett om man har livsforsikring eller ikke . Ved å gjøre din samboer til arving i et testament, vil du unngå at samboeren må forhandle med andre arvinger for å få overta bolig og andre eiendeler.

Justify har gjort det lett å lage testament selv

Med et digitalt testament fra Justify kan du sette opp dine ønsker og sikre dine nærmeste. Du kan enkelt logge deg inn med BankID og se en simulering av din arvefordeling i vår arvesimulator. Det er uforpliktende og gratis å prøve tjenesten.

Du vil bli veiledet gjennom de relevante valgene, slik at du slipper å være i tvil om hvordan testamentet bør settes opp og formuleres.

Når du har foretatt dine valg, vil testamentet bli kvalitetssikret av advokat.
Dokumentet ditt vil alltid være tilgjengelig for deg på Min side, hvor du også kan endre eller oppdatere dine ønsker om det blir aktuelt.

Testamentet vil være trygt lagret hos Justify. Og skulle det utenkelige skje, vil aktuelle personer bli kontaktet og gitt tilgang til dine dokumenter.

Her kan du opprette ditt testament.

Oppgrader til samboerpakken

Med samboerkontrakt og testament kan dere sikre hverandre i livet og etter døden. Få hvert deres testament til prisen av én ved å oppgradere til Samboerpakken.

Kjøp samboerpakken

Flere artikler

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?

2024-04-04
Nå lanseres Veiviser, en helt ny juridisk rådgivingstjeneste fra Justify

Endelig en tjeneste i Norge som gir deg svar på hva du bør gjøre.

2024-04-04
Fant gode løsninger ved å bruke Veiviser fra Justify

Da brødrene Andreas og Martin Julseth ønsket å finne løsninger på hvordan de, skattemessig og arvemessig, kunne hjelpe sin mor, møtte de en rekke komplekse juridiske spørsmål.

2024-03-24
Ta påskepraten: Tips til samtaler om fremtiden

Mange nordmenn havner i konflikter som en følge av arveoppgjør. Gode samtaler om arv, ønsker og forventninger kan hindre at irritasjon og usikkerhet utvikler seg til konflikt i familien. Men hvordan gjør man det, egentlig?

2024-03-05
Regn ut eierandeler med vår samboerkalkulator

Er det lurt å betale ned på samboeren din sitt lån, eller betale andre utgifter slik at samboeren din kan betale mer ned på lånet sitt? Ved et brudd kommer man da ut av forholdet med færre verdier

2024-03-01
Kjøpe bolig sammen, med ulik egenkapital?

De fleste samboere har ikke helt lik egenkapital ved kjøp av felles bolig, og er usikre på hvordan det skal bli en rettferdig fordeling av eierandeler i boligen.