Det handler om å ta vare på de rundt deg

Sigbjørn Groven sammenligner det å ha fremtidsfullmakt og testament med å huske regntøy til barna på en gråværsdag: – Du vil være den forelderen som har sånne ting på stell. En forelder med en plan for omsorg.

Sigbjørn Groven og familien. Foto: Privat

36-åringen fra Stavanger har ektefelle og tre små barn, og ønsker å gjøre det som er best for familien. Eller som han selv beskriver det:

– Nå som jeg er mer enn «ei sjel og ei skjorte», har jeg andre prioriteringer enn da jeg kun hadde meg selv å tenke på. Når du tar valget om å bli forelder, må du ta nødvendige forholdsregler. Du trenger rett og slett en plan på ting, og Justify hjelper deg med den planen.

Ønsker ikke overformynderi

Nyervervet kunnskap om at staten kan ta beslutninger for deg hvis du blir for syk til å gjøre det selv, var hovedårsaken til at Sigbjørn opprettet fremtidsfullmakt.

– Dette var ny informasjon for meg, og jeg likte ikke det jeg hørte. Jeg ønsker å ha kontroll på hvem som kan ta beslutninger på mine vegne. At staten skal gjøre det, er et overformynderi jeg verken ønsker eller trenger.

– Da jeg logget inn på Justify, så jeg at jeg hadde noen ufullstendige registreringer fra før. Men nå hadde jeg motivasjonen jeg trengte for å fullføre, sier Sigbjørn, som blant annet har vært sentral i å bygge opp teknologibedriften Futurehome.

Tillit til fullmektig

Hvis han ikke kan ta beslutninger selv, er Sigbjørn tydelig på at noen han kjenner og stoler på skal ta dem for ham.

– Staten kjenner ikke min situasjon eller hvordan jeg ønsker å ta vare på mine verdier. Alt jeg har gjort er det en tanke bak. Ønsket mitt er å videreføre de tankene til det beste for familien. Jeg vil gi dem de beste forutsetningene og unngå at de får dårlige råd.

For flere år siden hadde han en opplevelse da han, som tilfeldig forbipasserende, ble bedt om å være vitne i forbindelse med en fremtidsfullmakt.

– Jeg besøkte mormoren min på sykehjem og ble oppsøkt av en ukjent dame som ønsket meg som vitne. Hun trengte å overta fullmakten for sin gamle far. Jeg aner ikke om han var tilregnelig eller hva som skjedde videre, men en slik situasjon ønsker jeg ikke for noen.

Testament er omsorg

Da svigerfaren til Sigbjørn døde brått og uventet i sommer, kjente han på hvor viktig et testament er for de etterlatte – og hvordan fraværet av det kan utgjøre en ekstra påkjenning.

– Et arveoppgjør blir ekstra vanskelig hvis ikke dokumentasjonen er i orden. Den som ikke skriver testament, lager mye arbeid for dem som er igjen.

Med digitalt testament hos Justify, ønsker Sigbjørn å bidra til én mindre ting å tenke på hos sine etterlatte – når den tid kommer.

– Jeg ser på det som en form for omsorg. Du sender ikke ungene dine i barnehagen uten regntøy en dag det plasker ned. Et testament er å planlegge for den omsorgen hvis det skulle komme en dag der du ikke lenger er der for å ta vare på dem.

Siste hilsen-utfordringen

Selv om alt nå er på plass, er det én ting Sigbjørn kan tenke seg å tygge litt mer på:

– I testamentet er det rom for å skrive en siste hilsen til de etterlatte. Denne er spesiell og viktig, her vil man jo at det skal stå noe lurt og betydningsfullt.

– Mitt råd til Justify er å gi folk en påminnelse noen uker etter at testamentet er klart. Da har det kanskje fått sunket inn litt, slik at man har noe lurt og omtenksomt å skrive. Noe bedre enn «Hei, du mottar denne beskjeden fordi jeg ikke er her mer ...», sier han med et smil.

La dine nærmeste få vite hva du ønsker

En fremtidsfullmakt er det du trenger for å ta egne valg om din fremtid, dersom du ikke lengre kan ta valg selv.

Les mer om fremtidsfullmakt

Flere artikler

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?

2024-04-04
Nå lanseres Veiviser, en helt ny juridisk rådgivingstjeneste fra Justify

Endelig en tjeneste i Norge som gir deg svar på hva du bør gjøre.

2024-04-04
Fant gode løsninger ved å bruke Veiviser fra Justify

Da brødrene Andreas og Martin Julseth ønsket å finne løsninger på hvordan de, skattemessig og arvemessig, kunne hjelpe sin mor, møtte de en rekke komplekse juridiske spørsmål.