Sten Harald og Sindre (Foto: Privat)

Derfor valgte Sten Harald og Sindre samboerkontrakt

– Vi er to realister som håper på det beste og planlegger for det verste, sier Sten Harald Norund Hansson. Samboerkontrakten kom på plass da kjæresten Sindre skulle kjøpe seg inn deres felles bolig.

Da Sten Harald (37) flyttet tilbake til Hammerfest etter mange år i Stavanger, kjøpte han seg etter hvert en del av en vertikaldelt tomannsbolig i byen. Da kjæresten – og søringen – Sindre bestemte seg for å bli værende i nord, ønsket han å kjøpe seg inn i boligen.

– Rådgiveren vår i banken anbefalte oss åskaffe samboerkontrakt, noe vi begge syntes var en god idé, sier Sten Harald.

Illustrasjonsbilde: Eksempel på utfylling av samboerkontrakt med Justify

Opprett samboerkontrakten hos oss

En samboerkontrakt hjelper dere å sikre hverandre. Her kan dere enkelt opprette en gyldig samboerkontrakt uten å måtte oppsøke advokat.

Les om samboerkontrakt ->

Rettferdighet og forventninger

Samboerparet ønsket både å dokumentere hva de hver gikk inn med i boligen – og hva de eventuelt forventer å ta med seg hvis de en gang i fremtiden ikke ønsker å være sammen lenger.

–  Justify sin løsning gir oss en god oversikt over hvem som har bidratt med hva. På den måten blir det rettferdig, i tillegg til at alt også er avklart hvis vi skulle gå fra hverandre.

Å håpe på det beste, er ikke det samme som å skyve bort alt som er vanskelig, mener Sten Harald.

– For oss ble det riktig å håpe på det beste, men planlegge for det verste. Det er jo mye bedre å bli enige om slike ting mens vi er glade i hverandre, heller enn å krangle hvis forholdet skulle ta slutt en gang.

Verktøy for oversikt

Som huseiere blir det litt ymse oppussingsprosjekter i tiden som kommer. Det ønsker paret å få med i samboerkontrakten, som enkelt kan oppdateres med nye bidrag.

– Vi kommer til å legge inn mer etter hvert som vi gjør utbedringer. Det gjør at vi slipper å huske på hvem som har bidratt med hva, sier Sten Harald, og gir et eksempel:

– Det er vanskelig å huske hvem som betalte seksti tusen for asfalt på baksiden av huset for ti år siden. Og slike ting blir enda verre hvis man står midt oppi et brudd med mye som skjer på en gang.

Som skilt har Sten Harald erfaring med å skulle dele opp et hjem.

– I min situasjon gikk det heldigvis greit, siden verken eksmannen min eller jeg var bitre på hverandre. Men jeg ser for meg hvor galt det kan gå hvis noen er blitt såret.

Viktig å ha en plan

37-åringen fra Hammerfest liker å ha orden i sysakene, og skrev blant annet testament allerede som 24-åring.

– Det er viktig å ha en plan der man kan, og så er jeg tilhenger av å gjøre ting heller enn å gå rundt og tenke på dem. Hvis huset ditt trenger maling, kan du ikke vente to år med å sette i gang. Trenger du samboerkontrakt? Da er det bare å gjøre det.

Det finnes mange løsninger for samboerkontrakt, inkludert gratis maler som ligger på nettet. Sindre og Sten Harald valgte å høre på bankrådgiverens anbefaling.

– Jeg har vært kunde i banken i tretti år, og de har aldri styrt meg i feil retning. Justify sin løsning var veldig grei, relativt billig, og vi vet at avtalen ligger trygt hos dem.