Advokatens gavetips: Forskudd på arv!

Har du midler til å hjelpe yngre generasjoner med økte renter eller høye levekostnader? Da er advokat Trude Sem Langfeldt sikker i sin sak: – Ikke sitt på verdier du ikke trenger hvis arvingene trenger arven nå!

Illustrasjonsfoto av familie som spiser grillmat i hagen

Boliglånsrentene er på sitt høyeste siden 2008. Både førstegangskjøpere, småbarnsfamilier og andre merker økte levekostnader på kroppen. Mange foreldre og besteforeldre ønsker å hjelpe, forteller advokaten.

– Bare det siste året har det blitt fordelt over 70 millioner kroner i verdier som er blitt dokumentert gjennom gavebrev hos oss i Justify. Det dreier seg både om gaver og forskudd på arv.

Arv uten avgift – foreløpig

I år ønsker Sem Langfeldt å oppfordre flere til å tenke gjennom om tidspunktet er riktig for å vurdere om en større gave eller forskudd på arv kan bli årets gave.

– Det er ingen tvil om at økonomisk støtte til barn eller barnebarn kan utgjøre en betydelig forskjell i de tøffe tidene vi opplever nå, så sant du har mulighet til å avse midler.

Mens noen ønsker å vente med å fordele arv til etter sin død, opplever andre stor glede av å gi mens de selv kan se hva de bidrar til, forteller advokaten.

– Noen er også opptatt av å gi nå mens det ikke er arveavgift. Det er stor usikkerhet knyttet til om denne blir gjeninnført i nærmeste fremtid, men det er ingen tvil om at det kan skje.

Og det kan skje brått: Skatteutvalget meldte i 2022 at de ønsket å gjeninnføre arveavgiften i Norge. Det kan føre til ekstra beskatning av familiens verdier.

Ryddig og transparent

Uansett når du måtte ønske å gi en gave eller forskudd på arv, er anbefalingen å dokumentere overføringen med et gavebrev.

– Et gavebrev sikrer at gaven blir gitt og mottatt på en måte som er klar og forståelig for alle parter. Det minimerer risikoen for misforståelser, bidrar til å forhindre fremtidige konflikter, og hjelper også giveren å holde oversikt.

Mange lurer på forskjellen mellom arveforskudd og gave, forteller Justify-advokaten.

– En gave er en gave, mens forskudd på arv vil bli trukket fra i et fremtidig arveoppgjør. Alle står fritt til å gi hva de vil til hvem de vil så lenge du lever, men det er viktig at du gir tydelig beskjed hvis gaven skal regnes som forskudd på arv.

I den nye arveloven er det et krav at mottakeren skal gjøres kjent med at verdien som overføres skal regnes som forskudd på arv.

– En skriftlig avtale, som et gavebrev, er den eneste sikre måten å dokumentere dette på, sier Sem Langfeldt.

Det er like viktig å dokumentere de mindre beløpene som de større, sier Sem Langfeldt.

– Dersom du for eksempel gir 10 000,- kroner i dag, kan disse være mye mer verdt den dagen arveoppgjøret finner sted.

Les mer og opprett gavebrev her.

Få orden på gaver og forskudd på arv

Med et gavebrev fra Justify kan du dokumentere større gaver og forskudd på arv på en ryddig måte, og dermed unngå misforståelser og konflikter i fremtiden.

Les mer om gavebrev

Flere artikler

2024-04-10
Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?

2024-04-04
Nå lanseres Veiviser, en helt ny juridisk rådgivingstjeneste fra Justify

Endelig en tjeneste i Norge som gir deg svar på hva du bør gjøre.

2024-04-04
Fant gode løsninger ved å bruke Veiviser fra Justify

Da brødrene Andreas og Martin Julseth ønsket å finne løsninger på hvordan de, skattemessig og arvemessig, kunne hjelpe sin mor, møtte de en rekke komplekse juridiske spørsmål.

2024-03-24
Ta påskepraten: Tips til samtaler om fremtiden

Mange nordmenn havner i konflikter som en følge av arveoppgjør. Gode samtaler om arv, ønsker og forventninger kan hindre at irritasjon og usikkerhet utvikler seg til konflikt i familien. Men hvordan gjør man det, egentlig?

2024-03-05
Regn ut eierandeler med vår samboerkalkulator

Er det lurt å betale ned på samboeren din sitt lån, eller betale andre utgifter slik at samboeren din kan betale mer ned på lånet sitt? Ved et brudd kommer man da ut av forholdet med færre verdier

2024-03-01
Kjøpe bolig sammen, med ulik egenkapital?

De fleste samboere har ikke helt lik egenkapital ved kjøp av felles bolig, og er usikre på hvordan det skal bli en rettferdig fordeling av eierandeler i boligen.