Stor endring i skattemeldingen for samboere

Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?

Samboerpar ser på skattemeldingen

Nå har skattemyndighetene innført at lån og gjeldsrenter for første gang blir fordelt likt mellom samboere som har felles boliglån – og det helt automatisk. Joda, det er jo fint, for da blir det mer rettferdig og begge parter i et lån får fradrag etter eierandel. Men hva om dere ikke ønsker en 50/50 fordeling? Da må dere selv gjøre endringer. Slike endringer forutsetter at dere har en samboeravtale eller annen avtale som viser et annet låneansvar enn 50/50.

Fordelingen av boliglån og gjeldsrenter kan direkte påvirke om du får restskatt eller tilbakebetaling på skatten. Derfor er det viktig at alle sjekker skattemeldingen sin innen 30. april og gjør eventuelle nødvendige endringer.  

Det som kan virke forvirrende er at bare ektefeller, meldepliktige samboere og registrerte partnere kan fordele lånet seg imellom som de vil – altså gjøre endringer fritt. Det kan ikke samboende som ikke har avtale, da blir fordelingen automatisk 50/50. Med en samboerkontrakt eller annen avtale, vil dere kunne fordele lån og gjeld fritt, så lenge begge endrer og sørger for at prosentandelen til sammen blir 100 prosent.  

Derfor er vårt råd til alle samboere: sjekk at fordelingen er riktig, og sørg for at låneansvaret er dokumentert i en samboeravtale hvis dere skal endre fra 50/50-fordeling.  Da står dere fritt til å fordele slik dere ønsker, og ikke minst, så gir jo også en samboeravtale flere andre nyttige rettigheter til dere samboere.  

Visste du at vi også har utviklet en egen samboerkalkulator – test den her

Flere artikler

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?

2024-04-04
Nå lanseres Veiviser, en helt ny juridisk rådgivingstjeneste fra Justify

Endelig en tjeneste i Norge som gir deg svar på hva du bør gjøre.

2024-04-04
Fant gode løsninger ved å bruke Veiviser fra Justify

Da brødrene Andreas og Martin Julseth ønsket å finne løsninger på hvordan de, skattemessig og arvemessig, kunne hjelpe sin mor, møtte de en rekke komplekse juridiske spørsmål.

2024-03-24
Ta påskepraten: Tips til samtaler om fremtiden

Mange nordmenn havner i konflikter som en følge av arveoppgjør. Gode samtaler om arv, ønsker og forventninger kan hindre at irritasjon og usikkerhet utvikler seg til konflikt i familien. Men hvordan gjør man det, egentlig?