Stor endring i skattemeldingen for samboere
Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?
Har du sjekket skattemeldingen og kanskje har du fått med deg den betydelige endringen som berører mange samboere?
Nå har skattemyndighetene innført at lån og gjeldsrenter for første gang blir fordelt likt mellom samboere som har felles boliglån – og det helt automatisk. Joda, det er jo fint, for da blir det mer rettferdig og begge parter i et lån får fradrag etter eierandel. Men hva om dere ikke ønsker en 50/50 fordeling? Da må dere selv gjøre endringer. Slike endringer forutsetter at dere har en samboeravtale eller annen avtale som viser et annet låneansvar enn 50/50.
Fordelingen av boliglån og gjeldsrenter kan direkte påvirke om du får restskatt eller tilbakebetaling på skatten. Derfor er det viktig at alle sjekker skattemeldingen sin innen 30. april og gjør eventuelle nødvendige endringer.
Det som kan virke forvirrende er at bare ektefeller, meldepliktige samboere og registrerte partnere kan fordele lånet seg imellom som de vil – altså gjøre endringer fritt. Det kan ikke samboende som ikke har avtale, da blir fordelingen automatisk 50/50. Med en samboerkontrakt eller annen avtale, vil dere kunne fordele lån og gjeld fritt, så lenge begge endrer og sørger for at prosentandelen til sammen blir 100 prosent.
Derfor er vårt råd til alle samboere: sjekk at fordelingen er riktig, og sørg for at låneansvaret er dokumentert i en samboeravtale hvis dere skal endre fra 50/50-fordeling. Da står dere fritt til å fordele slik dere ønsker, og ikke minst, så gir jo også en samboeravtale flere andre nyttige rettigheter til dere samboere.
Ulik egenkapital, hvordan man ønsker å fordele lånet mellom seg og andre ting spiller inn når eierandelene skal regnes ut. Prøv vår kalkulator for eierandeler for å se hvordan deres situasjon ser ut.
Prøv nåEktepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.
Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.
Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.
Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.
Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.
Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?