Separat eller felles økonomi?
Enten man nylig har flyttet sammen eller vært sammen en stund, kan det være lurt å bli enige om hvordan en skal forholde seg til løpende utgifter og inntekter.
Finn ut hva som passer for dere
Den siste tiden har vi analysert hundrevis av samboerkontrakter og sett et mønster i hvilke løsninger som foretrekkes for å organisere økonomien i parforholdet.
Vår erfaring er at løsningene som samboerpar foretrekker, kan deles inn i tre hovedkategorier.
1. Separat økonomi
Vi har ikke en felles økonomi og deler kun de opplagte fellesutgiftene. Vi ønsker å spesifisere hvilke faste utgifter som vi er enige om at skal deles (for eksempel renter på boliglån, strøm og bredbånd). For at andre utgifter skal kunne anses som felles, må vi begge være enige om det.
2. Den gylne middelvei
Vi bidrar til vår felles økonomi med en fast sum eller prosent av inntekt til dekning av våre felles utgifter hver måned. Vi ønsker å spesifisere hvor mye hver av oss skal bidra med og angi hvilke faste utgifter som skal deles.
3. Vi deler på alt
Vi bidrar med alle løpende inntekter til vår felles økonomi, men kan sette av noe til eget forbruk (lommepenger) eller egen sparing. Vi har ikke behov for å spesifisere faste utgifter, ettersom vi har en felles økonomi som vi forvalter sammen.

Opprett samboerkontrakten hos oss
En samboerkontrakt hjelper dere å sikre hverandre. Her kan dere enkelt opprette en gyldig samboerkontrakt uten å måtte oppsøke advokat.
Les om samboerkontrakt ->Snakk om det
Det viktigste er ikke hvilken løsning dere ender på, men at dere snakker om hvordan dere ønsker å organisere den daglige økonomien i forholdet – og får det ned i en samboerkontrakt.
Det å ha en samboerkontrakt handler ikke først og fremst om hvem som skal ha hva dersom det skulle bli slutt. Det handler vel så mye om å etablere noen økonomiske prinsipper som vil redusere risiko for konflikt og gi et bedre grunnlag for et godt samliv.
"Mangel på kunnskap og frykt for å virke usikker i forholdet gjør at mange utsetter å skrive samboerkontrakt. De fleste vet at det er lurt å ta tak i dette, men dessverre blir det ofte med tanken."
Samboerkontrakt gjort enkelt
Vi har laget en digital veiviser som hjelper dere med å ta gode valg og velge de løsningene som passer best for dere.
Her følger et eksempel på et samboerpar som ønsker å velge "Den gylne middelvei" og bidra med en fast sum hver måned.



Prøv gratis og uten forpliktelser
Det koster ingenting å bruke veiviseren. Dersom dere ønsker å ferdigstille samboerkontrakten, betaler dere kun 990 kroner. Beløpet inkluderer juridisk kvalitetskontroll, signering av kontrakten med BankID, digital lagring og mulighet til å endre kontrakten fra Min side.