Samboerparets verdifulle kombo: – Viktig at både Stine og barna mine er sikret

Visste du at samboere uten felles barn ikke arver hverandre? – Vi forsto raskt viktigheten av å opprette både samboerkontrakt og testament, sier Ole Andreas Haddeland.

Ole Andreas og samoberen Stine. Foto: Privat

Etter to år som samboere visste Stine (35) og Ole Andreas (41) at samboerkontrakt var noe de burde ha. Likevel var beslutningen blitt skjøvet på både en og to og tre ganger.

– Da en bekjent av oss havnet i en vanskelig situasjon på grunn av mangel på samboerkontrakt, satte vi oss ned og begynte å undersøke. Vi forsto raskt viktigheten av å opprette både samboerkontrakt og testament, siden vi ikke er gift, sier Ole Andreas.

Vil ivareta hverandre

Noe av det paret oppdaget, er at en samboerkontrakt ikke er nok for å sikre hverandre hvis en av partene i samboerforholdet dør. De besluttet derfor også å opprette testament.

– Det var veldig viktig for meg at både barna og Stine skal være sikret dersom noe skulle skje, sier Ole Andreas, som har to barn fra et tidligere forhold.

– Det var også mye i forhold til arv som jeg ikke var klar over. I min situasjon, samboer uten egne barn, er det foreldre eller eventuelt søsken som hadde arvet alt fra meg hvis jeg skulle falle fra. Det føltes ikke riktig for meg, forteller Stine.

Mange spørsmål

Som mange andre par, hadde de to et ulikt økonomisk utgangspunkt, og med det begynte mange spørsmål å melde seg.

For hvordan gjør man det med betaling av boliglån og eierandel for at det skal bli rettferdig? Hvordan skulle Ole Andreas bli kompensert for oppussingen han hadde gjort de siste årene? Skulle eiendeler fordeles likt ved et eventuelt brudd, og hvordan forholder man seg til arv og gaver man får underveis?

– Slike samtaler er ikke særlig romantiske, men vi fant ut at det var greit å avklare disse tingene i forkant av, og ikke etter et eventuelt brudd eller ulykke, sier Stine.

– Hovedårsaken til å skrive samboerkontrakt er ønsket om å gjøre en vanskelig situasjon enklere. Det var også veldig fint å snakke gjennom alt for å sikre at vi har en lik forståelse av vår felles økonomi og hva som er «mitt, ditt og vårt», sier Ole Andreas.

Å vite hvordan man blir ivaretatt ved et eventuelt brudd, gir trygghet, mener Stine.

– Det var mange ting vi ikke har diskutert tidligere, og nå er også diskusjonene om hvem som betaler hva i hverdagen mye enklere, legger hun til.

Raskt og enkelt

Samboerparet hadde lave forventninger til prosessen. Ole Andreas beskriver det slik:

– Da vi bestemte oss for å få disse papirene i orden, så vi for oss en kronglete prosess med mange advokat-tusenlapper som fløy ut av vinduet.

Som et tiltak for å holde kostnadene nede, bestemte de seg for å klargjøre mest mulig på forhånd og undersøke temaet på nett. I denne fasen dukket Justify opp.

– Det ble raskt tydelig for oss at kvaliteten på produktene til Justify var bra, sier Stine.

– Vi hadde for eksempel aldri tenkt på at en samboerkontrakt bør være et levende dokument som oppdateres etter hvert som ting endrer seg. En tradisjonell løsning hadde helt klart blitt et dokument som samlet støv i en skuff.

Kontraktsutformingen var rask og enkel, forteller Ole Andreas.

–  Med Justify får du ting gjort i løpet av et par dager, og så kan du sove godt om natten med visshet om at det er tatt hånd om. Prosessen kunne gjøres hjemme fra sofaen og vi betalte en brøkdel av hva vi hadde sett for oss. Å ha tilgang til alle dokumentene digitalt er også et stort pluss.

God hjelp underveis

I tillegg til å høre med venner om deres erfaringer, rådførte paret seg med jurist hos Justify.

– Vi hadde noen ting vi ønsket å legge til i kontrakten. Da vi kontaktet Justify ble vi møtt med veldig god service og det ble ordnet med en gang, sier Ole Andreas.

– Selv om vi fylte ut alt på nett, opplevde vi hele tiden å ha personlig service fra teamet hos Justify. Opplevelsen av hele prosessen var veldig god, og vi har anbefalt tjenestene til flere venner og familiemedlemmer allerede, forteller Stine, og legger til:

– Nå kan vi også gå inn på Min Side og gjøre endringer, med vissheten om at en jurist kvalitetssjekker endringene. Det er enkelt, rimelig og trygt.

Hva er en samboerkontrakt?

  • En samboerkontrakt (kalles også for samboeravtale) er en skriftlig avtale som har informasjon om fordelingen av eiendeler, økonomiske utlegg og utgifter i et samboerskap. Hovedhensikten med en samboerkontrakt er å sikre en rettferdig fordeling om samboerskapet tar slutt.
  • Det er ikke uten grunn at samboerskap ofte har blitt kalt «papirløst ekteskap»: For det er ingen norske lover som i dag regulerer økonomiske forhold mellom to som bor sammen. Men noen bestemmelser i Sameieloven og Husstandsfellesskapsloven, kan regulere deler av samboerforholdet.
  • Samboere (som lever i et samboerskap eller samboerforhold) brukes om to personer som lever sammen som i et ekteskap, men uten å være gift. Ekteskapsloven i Norge gjelder ikke for samboere. Den gjelder heller ikke for forlovede samboere, som har planer om å inngå ekteskap.

Få god orden i samboerforholdet

Med en digital samboerkontrakt kan dere avtale eierforhold i boligen, få orden på egenkapital, fellesutgifter og eiendeler på en trygg og enkel måte.

Les mer om samboerkontrakt

Flere artikler

2024-10-24
GPS-sporing i fremtidsfullmakten. Dette må du vite.

Samtykke til GPS sporing er nå inkludert i våre fremtidsfullmakter, for å gi deg enda bedre trygghet om noe skulle skje.

2024-08-12
Er ektepakt aktuelt for oss?

Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.

2024-08-09
Dette bør du tenke gjennom før du velger å sitte i uskiftet bo

Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.

2024-08-09
Skifte eller uskifte – hva bør jeg tenke over?

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.