– Da pappa ble syk ble det viktig å få alt på stell

Et testament kan være alt du ikke vil tenke på og samtidig – alt du slipper å tenke på. – Midt oppi den vonde situasjonen ga det en trygghet å vite at testamentet var på plass, sier Ellinor Gitlesen.

Ellinor Gitlesen og hennes far. Foto: Privat

Sykdom kan treffe hardt og plutselig. For Ellinor og familien rammet kreften en høstdag i 2022. Faren Jens Petter ble alvorlig syk, og noen måneder etter ble det klart at helsen hans også var verre enn først forventet.

– Rundt årsskiftet skjønte vi hvor dårlig pappa var. I denne perioden tok jeg opp temaet testament med han, og hvor viktig det var å få dette på plass. Særlig viktig var det fordi han ikke var gift med mamma.

Ellinor opplevde at faren lyttet til og forsto henne, selv om det var ubehagelig å kjenne på hva som kunne bli utfallet av sykdommen. Men ville han orke å gjøre noe med det, midt oppi alt?

Minst mulig prat

– Vi snakket ikke så mye mer om det, men plutselig en dag kom dokumentene i posten for signering. Det gjorde meg lettet, og jeg ble positivt overrasket over at han hadde brukt Justify. Vi hadde ikke snakket om tjenestene, men jeg kjente til dem fra før og hadde tillit til konseptet.

Den digitale prosessen var det som avgjorde farens valg av tilbyder, forteller Ellinor.

– Han sa selv at det var en fordel å gjøre alt på nett, sånn at han slapp å snakke så mye om situasjonen han befant seg i. Å få gjøre det han måtte i fred og ro var det som ble riktig for pappa når han skulle opprette testament.

– Midt oppi den vonde situasjonen ga det en trygghet å vite at testamentet var på plass, sier Ellinor.

Gjennom vinteren ble Jens Petter dårligere. Han gikk bort i mars med familien rundt seg.

– Ingen trengte å lure på noe

Da faren døde, fikk Ellinor, søstrene og moren varsling om testamentet på SMS.

– Det opplevdes fint og trygt at alle fikk beskjed og tilgang samtidig. Alle kunne gå inn og lese hver for seg, og ingen trengte å lure på noe. Meldingen fra Justify bekreftet at alt var i orden med testamentet, og i en slik situasjon er du glad for alt du ikke trenger å tenke på.

Testamentet var enkelt å forstå, sier Ellinor.

– Jeg opplevde at alt var enkelt og greit forklart, vi måtte ikke lese side opp og ned for å forstå innholdet. Det bidro til at jeg følte meg godt ivaretatt.

Jens Petter Gitlesen hadde et stort nettverk. Han var blant annet kjent for sitt engasjement og innsats knyttet til utviklingshemmedes rettigheter, og var forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede i mer enn et tiår.

Rollen hans gjorde også at han var svært aktiv i sosiale medier, forteller datteren.

– Pappa hadde lagt inn i testamentet at vi skulle forvalte kontoene hans videre. Vi er glade for at han hadde tenkt på dette, det gjorde det oversiktlig og enkelt for oss.

Giftemål mot alle odds

Midt oppi alt det vonde, klarte Ellinor og familien også å skape en solskinnshistorie: På bare én uke organiserte de bryllup for foreldrene.

– Etter førti år som kjærester, giftet mamma og pappa seg. Det ble en kjempefin dag der familien var samlet, og mamma og pappa var så fine i kjole og dress.

– Det var mye jobb for å få det på plass, og utrolig nok gikk det. En godkjenning hos Skatteetaten som kunne tatt flere uker, tok tre timer!

Ellinor forteller at farens kreftsykdom gjorde at familien måtte ordne opp i mye på kort tid.

– Jeg vil beskrive oss som en familie med relativt lav interesse for ting av praktisk art.  Både bryllup og testament kom på plass før pappa døde, men det betydde også mye jobb og vanskelige prioriteringer i en krevende tid.

Skal opprette egne avtaler

Ellinor har lært mye av prosessen, forteller hun. Nå har 32-åringen har gitt seg selv en frist for å opprette fremtidsfullmakt og testament på egne vegne i løpet av året.

– Vi kan ha mindre tid sammen enn vi tror. Situasjonen kan endre seg raskt. Jeg har lært viktigheten av å ha det praktiske på plass, sånn at du slipper å forholde seg til dette når du helst vil prioritere andre ting.

Fremtidsfullmakt var noe Ellinor skulle ønske at faren hennes hadde da han ble syk.

– I retrospekt burde dette ha vært ordnet for lenge siden. Det gikk ikke så lang tid fra pappa ble syk og til han døde, så sånn sett fikk vi ikke behov for det. Men slike ting kan ikke planlegges. Han kunne vært syk over tid, og behovet kunne vært annerledes. Derfor anbefaler jeg det til alle.

Bestem over din arv med et testament

Med Justify er det enkelt å få på plass et gyldig testament. Vi lagrer dokumentene trygt og deler testamentet med arvingene etter din død.

Les mer om testament

Flere artikler

2024-08-12
Er ektepakt aktuelt for oss?

Ektepakt er aktuelt for dere som ønsker å lage en skreddersydd forhåndsavtale om deling av verdier ved skilsmisse eller død. Uten en ektepakt gjelder ekteskapslovens regler om felleseie.

2024-08-09
Dette bør du tenke gjennom før du velger å sitte i uskiftet bo

Det beste rådet når det gjelder uskifte er at man bør forstå hva det omfatter og ta et aktivt valg som passer for deg og dine nærmeste.

2024-08-09
Skifte eller uskifte – hva bør jeg tenke over?

Å sitte i uskiftet bo betyr at du utsetter arveoppgjøret til din avdøde partner. Den gjenlevende bør i hvert enkelt tilfelle ta en vurdering på om det er lurt å sitte i uskiftet bo – det er nemlig ikke slik at det er lurt for alle.

2024-07-16
Nå kan du få advokathjelp, enkelt og til fast pris

Hos Justify forstår vi at juridiske spørsmål kan være utfordrende. Derfor har vi utviklet en ny tjeneste, Veiviser. Veiviser gir deg klar og tydelig veiledning om jussen og hvilken retning du bør ta når du har en juridisk utfordring.

2024-07-01
Er det greit å opprette fremtidsfullmakt med en mal fra nettet?

Det er flere grunner til at en standardisert mal for fremtidsfullmakt kan gi deg trøbbel når den trer i kraft. Advokat Dag Josef Foss forteller deg hvorfor å laste ned en mal fra nettet ofte ikke er en god løsning.

2024-06-13
Særkullsbarn og samtykke til utsettelse av arveoppgjør (uskifte)

Planlegger du hva som skal skje etter din bortgang, kan det være utfordrende å ta hensyn til alle i familien. Kanskje spesielt i familier med barn fra tidligere forhold?