Gå til hovedinnhold
Alle samlingerArv og testamentUtsatt arveoppgjør (uskifte)
Hvilke begrensninger gjelder for uskiftet bo?
Hvilke begrensninger gjelder for uskiftet bo?

Om begrensningene ved utsatt arveoppgjør.

Oppdatert for over 5 måneder siden

Uskiftet bo innebærer at en gjenlevende ektefelle kan overta avdødes eiendeler (og gjeld) uten å gjennomføre et arveoppgjør med barna (arvingene) umiddelbart. Dette gir den gjenlevende en økonomisk trygghet, men det er noen begrensninger som gjelder:

  1. Særkullsbarn må samtykke: Uskiftet bo kan kun benyttes automatisk hvis den gjenlevende har felles barn med avdøde. Har avdøde særkullsbarn (barn fra tidligere forhold), må disse samtykke til uskifte.

  2. Råderett over boet: Den gjenlevende ektefellen kan i utgangspunktet bruke og styre alle eiendelene til avdøde som om de var hans eller hennes egne. Den gjenlevende kan likevel ikke uten samtykke fra arvingene gi gaver som er så store at de står i misforhold til formuen i uskifteboet, eller dele ut arv til enkelte uten alles samtykke.

  3. Gjenlevendes nye forhold: Hvis den gjenlevende gifter seg på nytt, må arveoppgjøret etter avdøde gjennomføres. Hvis den gjenlevende har hatt ny samboer i minst to år eller har, har hatt eller venter barn med samboeren, kan de førstavdødes arvinger kreve sin arv.

  4. Gjeldsansvar: Den gjenlevende blir ansvarlig for både avdødes og egen gjeld i et uskiftet bo. Det er viktig å være klar over dette økonomiske ansvaret.

  5. Arvingers krav: Arvingene etter den som dør først kan kreve å få sin arv utbetalt hvis den lengstlevende rår over formuen på en så klanderverdig måte at den blir vesentlig redusert eller står i fare for å bli det.

Disse begrensningene er viktige å være klar over for å sikre en rettferdig fordeling av arv og for å beskytte arvingene. Det kan være lurt å søke juridisk rådgivning for å forstå alle konsekvensene ved å sitte i uskiftet bo.

Svarte dette på spørsmålet?