Alle samlinger
Arv og testament
Utsatt arveoppgjør (uskifte)
Hva bør jeg som særkullsbarn tenke på før jeg samtykker til uskiftet bo?
Hva bør jeg som særkullsbarn tenke på før jeg samtykker til uskiftet bo?

Tips til særkullsbarn som vurderer å samtykke til uskiftet bo for sin forelders partner.

Oppdatert denne uken

Å sitte i uskiftet bo betyr at arveoppgjøret etter den som dør først i et parforhold utsettes til den som dør sist går bort.

Hvis du er særkullsbarn kan ikke dine foreldres nye partnere utsette arveoppgjøret etter sin partner, uten ditt samtykke.

Hvis du, som særkullsbarn, samtykker til at din forelders partner kan sitte i uskifte, får din forelders partner rett til å utsette arveoppgjøret etter din forelder. Du vil altså ikke få arven etter din forelder før hans eller hennes partner dør, eller gjennomfører arveoppgjøret av andre grunner.

Dette kan bety at arven blir satt på vent i mange år. Lengstlevende kan også bruke opp store deler av arven, uten at det er ulovlig.

Før du gir samtykke til uskifte er det lurt å tenke gjennom om det skal stilles vilkår for samtykket. For eksempel kan dere avtale at retten til uskifte kun skal gjelde utvalgte verdier, at arveoppgjøret kun kan utsettes en bestemt periode, at arveoppgjøret skal gjennomføres hvis boligen selges, eller andre ting.

Vi anbefaler å ha en åpen dialog angående disse forholdene, slik at dere i fellesskap kan komme frem til den beste løsningen for dere.

Svarte dette på spørsmålet?