Gå til hovedinnhold
Alle samlingerFremtidsfullmaktLegeerklæring
Når bør jeg skaffe legeerklæring?
Når bør jeg skaffe legeerklæring?

Informasjon om legeerklæring eller attest fra helsepersonell i forbindelse med opprettelse av fremtidsfullmakt.

Oppdatert for over 3 måneder siden

Friske personer trenger ikke legeerklæring ved opprettelse av fremtidsfullmakt

Så lenge du føler deg frisk og rask, og ikke har problemer med hukommelse, konsentrasjon eller evnen til å tenke klart, er det ikke nødvendig å oppsøke fastlegen for å få en legeerklæring som beviser din helsetilstand.

Fremtidsfullmakten skal bevitnes av to voksne personer som skriver under på at fullmaktsgiveren er innforstått med betydningen og innholdet av fremtidsfullmakten.

Oppsøk fastlege og be om en legeerklæring dersom du mistenker begynnende kognitiv svikt

For enkelte kan det være lurt å oppsøke fastlegen og få en legeerklæring før du undertegner fremtidsfullmakten. Det er særlig viktig dersom du har en begynnende kognitiv svikt eller du mistenker dette fordi du har problemer med hukommelse, konsentrasjon eller evne til å tenke klart.

Med en legeerklæring kan du unngå at det senere oppstår tvil om at du forstod fremtidsfullmaktens innhold og betydningen av å opprette fullmakten. En legeerklæring kan bekrefte at du forstår fullmaktens betydning selv om du skulle ha en kognitiv svikt.

Ta gjerne med fremtidsfullmakten til legen slik at dere kan snakke om innholdet i fullmakten. Det vil gjøre det lettere for legen å vurdere om du forstår betydningen av innholdet i fullmakten. En legeerklæring er uansett en enkel måte å forsikre seg om at det ikke senere stilles spørsmål ved fremtidsfullmaktens gyldighet, for eksempel hvis du skulle bli rammet av alvorlig sykdom som utvikler seg raskt.

Legeerklæring ved opprettelse av fremtidsfullmakt er uansett ikke et absolutt krav, da to vitner uansett skal bekrefte fullmaktsgiver sin helsetilstand på tidspunkt for signering. Om du i tillegg kan bekrefte din helsetilstand på andre måter (for eksempel ved at førerkortet nylig er fornyet), kan du vurdere å droppe en legeerklæring.

Legeerklæring ved ikrafttredelse av fremtidsfullmakt

Dersom fullmaktsgiveren blir alvorlig syk og fremtidsfullmakten skal tre i kraft, er det en lege som vil avgjøre dette. Det er da nødvendig å få en legeerklæring som slår fast at fullmaktsgiveren er for syk til å kunne ivareta sine egne interesser innenfor de områdene som omfattes av fullmakten, og at dette skyldes demens eller varig svekket helse.

Relaterte spørsmål og svar:

Svarte dette på spørsmålet?